در گفت وگوی تفصیلی با هنر برتر عنوان شد؛
مسئول راه اندازی مدارس سعادت می گوید: دانش آموزان این مدارس بعد از ۴ سال تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی بورس می شوند و به مدارس دانشگاه برمی گردند و به عنوان مربی آموزشی و پرورشی مشغول تدریس می شوند.
خبرگزاری هنر برتر – احسان عربی مفرد؛ ایده ایجاد مدارس سعادت سال ۱۳۹۹ توسط دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی مطرح و نام این مدارس سعادت نامگذاری شد و ابتدای کار دوره دوم متوسطه رشته معارف اسلامی در مشهد مقدس به دلیل وجود مضجع شریف و منور رضوی فعالیت خود را آغاز کرد. یک سال بعد هم در مشهد دوره اول متوسطه (دخترانه) آغاز به کار کرد.
مدارس سعادت به درخواست مسئولان و وجود زیرساخت های لازم به ترتیب در زابل جیرفت اقلید یزد تهران و … راه اندازش شد و فعالیت خود را آغاز کرد به نحوی که اکنون ۱۲ مدرسه معارف اسلامی (سعادت) در کشور فعال هستند. دوازدهمین مدرسه سعادت به تازگی در زنجان گشایش یافت.
خبرنگار هنر برتر به همین مناسبت با جعفر کبیری مسئول راه اندازی مدارس سعادت در دانشگاه آزاد اسلامی گفت وگو کرده و دلایل راه اندازی اهداف دستاوردها رویکردها و اهداف مدارس را جویا شده است که مشروح این گفت وگو را در ادامه می خوانیم.
هنر برتر: ایده ایجاد مدارس سعادت به عنوان مدارس معارف چگونه مطرح و از چه زمانی در دانشگاه آزاد اجرایی شد؟
رویکرد اصلی مدارس سعادت قرآن و عترت است. در این مدارس بچه ها به حفظ قرآن مشغول هستند. اکنون در مدارس سعادت چندین حافظ کل قرآن و حافظ ۲۰ جزء و ۱۰ جزء و یک الی چند جزء داریم
کبیری: ایده راه اندازی مدارس سعادت سه سال پیش توسط دکتر طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی (۱۳۹۹) مطرح و نام این مدارس هم سعادت نامگذاری شد. ابتدا در مشهد مقدس با عنوان اینکه همیشه کار های معنوی را به دلیل وجود مضجع شریف و منور رضوی از آنجا آغاز می کنیم دوره دوم متوسطه رشته معارف اسلامی را سه سال پیش آغاز کردیم. اکنون داوطلبانی که آنجا آغاز به کار کردند سال دوازدهم و کنکوری هستند.
هنر برتر: و در ادامه بقیه مدارس چگونه راه اندازی شدند؟
کبیری: یک سال بعد در مشهد دوره نخست متوسطه (دخترانه) را راه اندازی کردیم که امسال سال دوم این مدرسه است. در زابل دو مدرسه دخترانه و پسرانه را با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره) به صورت شبانه روزی افتتاح کردیم که مدرسه پسرانه سال سوم و مدرسه دخترانه سال دوم متوسطه است.
در جیرفت کرمان مدرسه دخترانه سعادت را راه اندازی کردیم که امسال سال دوم است. در اقلید استان فارس دو مدرسه پسرانه و دخترانه راه اندازی کردیم که امسال سال دوم است. در یزد سه مدرسه راه اندازی کردیم. دو مدرسه پسرانه که در مسجد فعال شد و مدل مسجد مدرسه است یعنی مسجد در مدرسه قرار گرفته است و یک مدرسه دخترانه داریم که در حسینیه فعالیت می کند. مدل مدارس یزد مسجد- مدرسه و حسینیه- مدرسه است که از معنویت آن مکان برای معارف بهره مند شدیم.
در تهران هم مدرسه معارف هم دوره اول متوسطه و هم دوره دوم متوسطه دخترانه در کوی نصر و یا گیشا در محل حوزه علمیه الزهرا راه اندازی کردیم که امسال سال دوم فعالیت آن است. بر این اساس اکنون ۱۲ مدرسه معارف اسلامی سعادت در کشور داریم که دوازدهمین آن در زنجان به بهره برداری رسید.
هنر برتر: نحوه ایجاد مدرسه سعادت بنا بر درخواست است یا جامعه هدف دارید؟
کبیری: هر شهری که کادر معارفی داشته باشد کادر یعنی مدیر معاونان و معلمان معارفی داشته باشد که در این کار صاحب تجربه باشند مدرسه در آن شهر ایجاد می شود. مهم تیم معارفی است که مدرسه را به آن حد برساند.
تربیت عالمان ربانی برای آینده نظام و انقلاب
هنر برتر: آقای دکتر! اهداف و محور فعالیت مدارس سعادت را تشریح فرمایید.
کبیری: اهداف مدارس سعادت به صورت کلی تربیت عالمان ربانی برای آینده نظام و انقلاب است. مهم ترین موضوعی که امروز با آن مواجه هستیم بحث تربیت نیروی انسانی در تراز اسلام و انقلاب است؛ بر همین اساس سعی کردیم این دغدغه مقام معظم رهبری در خصوص تربیت انسانی در تراز اسلام و انقلاب را مد نظر قرار داده و گام کوچکی در راستای این دغدغه معظم له برداریم؛ بنابراین هدف مدارس سعادت تربیت نیرو های مؤمن و انقلابی است.
هنر برتر: و رویکرد اصلی مدارس چیست؟
کبیری: رویکرد اصلی مدارس سعادت قرآن و عترت است. در این مدارس بچه ها به حفظ قرآن مشغول هستند. اکنون در مدارس سعادت چندین حافظ کل قرآن و حافظ ۲۰ جزء و ۱۰ جزء و یک الی چند جزء داریم. بچه ها روی حفظ و مفاهیم قرآن کار می کنند. درباره احادیث ائمه هدی و روایات معصومین با بچه ها کار می شود. روی مهارت های فردی مانند خوشنویسی و ادبیات فارسی و برای دختر ها هنر های خاص آن ها و برای پسر ها همینطور کار می شود.
در مدارس سعادت ۵۰۰ نفر در آزمون ورودی شرکت می کنند و ۲۵ نفر را جذب می کنیم. غیر از آزمون کتبی مصاحبه با دانش آموز و والدین او را داریم و در نهایت دانش آموزان باهوش بااستعداد و مؤمن که هم خود و هم خانواده شان این ویژگی ها را داشته باشند جذب می کنیم
طرحی که در دانشگاه آزاد اسلامی داریم ۴+۳+۳ سال است. یعنی سه سال دوره اول متوسطه سه سال دوره دوم متوسطه و چهار سال دانشگاه؛ یعنی بچه ها در دانشگاه آزاد اسلامی در رشته های مربوط به معارف مثل الهیات درس می خوانند و بورسیه برای سیستم تعلیم و تربیت دانشگاه آزاد اسلامی می شوند تا به عنوان معلمان مدارس یا هر نقش تربیتی دیگر در مجموعه خدمت کنند و در فضای دانشگاه قرآن و معارف اهل بیت را پررنگ کنند.
هنر برتر: ارتباط این مدارس با آموزش و پرورش و اخذ مدرک چگونه است؟
کبیری: آموزش و پرورش از دو سه دهه پیش رشته ای با عنوان علوم و معارف اسلامی به وجود آورده است. این موضوع به پیشنهاد مرحوم آیت الله امامی کاشانی تولیت فقید مدرسه عالی شهید مطهری بود. دانشگاه آزاد هم با همکاری مدرسه شهید مطهری از جهت تجربه افزایی این کار را انجام داد. یعنی دانش آموزان در رشته علوم و معارف اسلامی دیپلم می گیرند. مثل دیپلم ریاضی و فیزیک یا علوم تجربی و علوم انسانی در این مدارس دیپلم علوم و معارف اسلامی می گیرند. مدارس شعادت چه در دوره نخست و چه در دوره دوم متوسطه با اخذ مجوز رسمی از آموزش و پرورش فعالیت می کند.
هنر برتر: تأثیر این مدارس در آینده شغلی دانش آموزان چگونه است؟
کبیری: با توجه به طرحی که دکتر طهرانچی ارائه کردند (سه سال دوره نخست و سه سال دوره دوم متوسطه و چهار سال دوره دانشگاه) دانش آموزان وارد گردونه می شوند و بعد از ۴ سال که در دانشگاه رشته الهیات یا رشته های مرتبط را پشت سر گذاشتند بورس می شوند و به مدارس دانشگاه آزاد اسلامی برمی گردند و به عنوان مربی آموزشی و پرورشی مشغول تدریس می شوند و شغل شان هم به این صورت پیش بینی شده است و می توان گفت که به نوعی بورسیه شده اند.
هنر برتر: اکنون آماری از تعداد دانش آموزان مدارس سعادت دارید؟
کبیری: در ۱۲ مدرسه ای که تاکنون در نقاطی از کشور فعال شده اند ۴۰۰ دختر و ۳۰۰ پسر و در مجموع ۷۰۰ دانش آموز داریم. در این مدارس اصلاً به دنبال کمیت نیستیم. هر کلاس بین ۲۰ تا ۲۵ نفر دانش آموز دارد. در مدارس سعادت ۵۰۰ نفر در آزمون ورودی شرکت می کنند و ۲۵ نفر را جذب می کنیم. غیر از آزمون کتبی مصاحبه با دانش آموز و والدین او را داریم و در نهایت دانش آموزان باهوش بااستعداد و مؤمن که هم خود و هم خانواده شان این ویژگی ها را داشته باشند جذب می کنیم.
هنر برتر: شهریه هم پرداخت می کنند؟
کبیری: مدارس سعادت در نقاط محروم از محل مسئولیت اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی حمایت می شوند و بخشی از شهربه به آنها تخفیف داده می شود. در شهر های بزرگ هم تا سه سال اول راه اندازی حمایت می شوند.
هنر برتر: جایگاه مهارت و نظام استاد-شاگردی در مدارس سعادت چگونه است؟
کبیری: دانش آموزان مدارس سعادت دانش آموزانی هستند که به مهارت های فردی و اجتماعی دست پیدا می کنند و در طول مدت که در خدمتشان هستیم حتماً چند جزء قرآن را حفظ می کنند و با معارف اهل بیت آشنا می شوند و برای آنها بصیرت افزایی داریم. در مورد مسائل سیاسی روز ایران و دنیا کارگاه می گذاریم و کارگاه های مختلف روان شناسی برای بچه ها و اولیای آنها داریم. ارتباط ما در این مدارس با اولیا خیلی تنگاتنگ و زیاد است؛ چراکه مدرسه به عنوان یک بال است و بال دوم خانواده و اولیای محترم مدرسه هستند که اگر این دو بال با هم همکاری نداشته باشند پرواز و رشد صورت نخواهد گرفت. سعی کرده ایم در این مدارس رویکردی اولیامحور داشته باشیم که با مدرسه ارتباط تنگاتنگ داشته باشند و در تمام امور مدرسه همکاری کنند.
دانش آموزان مدارس سعادت دانش آموزانی هستند که به مهارت های فردی و اجتماعی دست پیدا می کنند و در طول مدت که در خدمتشان هستیم حتماً چند جزء قرآن را حفظ می کنند و با معارف اهل بیت آشنا می شوند
موضوع دیگر نظام استاد- شاگردی است. دکتر طهرانچی عنوان کردند که اگر در این مدارس نظام استاد شاگردی حاکم باشد به اهداف مورد نظر دست پیدا خواهد کرد. به این صورت که در این مدارس معلم نه مانند یک معلم؛ بلکه مانند پدر و مادر با دانش آموز تعامل دارد و در تمام شئونات دانش آموز غم و شادی و مشکلات و مسائل ریز و کلان آنها شرکت دارد و او را مانند فرزند خودش می داند؛ بنابراین اثرگذاری بسیار جدی در شخصیت او و رشد و تعالی فردی و اجتماعی اش دارد.
مدل نظام استادشاگردی از قبل در حوزه های علمیه کشور ساری و جاری بوده و این همه رشد و تعالی فرهنگی و علمی مرهون این مدل تربیتی است. بر خود لازم می دانم که از دکتر طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد و قائم مقام وی آقای سروری مجد که مهم ترین حامی این مدارس در سال های گذشته بوده اند تشکر کنم. از دکتر نادی معاون علوم تربیتی و مهارتی دانشگاه که همیشه حامی بوده و لطف داشته اند حجت الاسلام والمسلمین معتمدی معاون فرهنگی سازمان سما و از همه استان هایی که این مدارس را راه اندازی کردند و از خبرگزاری هنر برتر هم تشکر ویژه دارم.
هنر برتر: و نکته پایانی
کبیری: امیدوارم ۵ و ۶ آبان 1403 که دانش آموزان و مدیران مدارس سعادت با مراجع عظام تقلید در حوزه علمیه قم دیدار دارند و در این دیدار رئیس دانشگاه دکتر سروری مجد و دکتر نادی و اصحاب مدارس سعادت حضور دارند و در آنجا از دیدگاه های آنها استفاده خواهیم کنیم.
نکته دیگر اینکه در هر فصل یک گردهمایی ملی داریم یعنی تمام مدیران و معاونان مدارس سعادت در یک شهری جمع می شوند و نقاط قوت و ضعف آنها بررسی می شود و برای ایجاد وحدت رویه هم افزایی و تجربه گردانی داریم. مدارس ما باید برنامه سه ساله بدهند و این برنامه سه ساله در تهران مورد بررسی قرار می گیرد و یک هماهنگی در کل کشور به صورت برنامه ریزی شده وجود دارد. ان شاءالله خداوند به همه ما توفیق خدمت به قرآن کریم و عترت عنایت کند.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "مدارس سعادت و دانش آموزانی که بورس دانشگاه می شوند/ تربیت عالمان ربانی بر محور قرآن و عترت" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "مدارس سعادت و دانش آموزانی که بورس دانشگاه می شوند/ تربیت عالمان ربانی بر محور قرآن و عترت"، کلیک کنید.