۲۱ هنر برتر در دنیای علم چه خبر؟

تقویم علم؛

۲۱ مهر در دنیای علم چه خبر؟

در این تقویم وقایع و رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری را مرور خواهیم کرد.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری هنر برتر تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری ها کشف ها و حتی زادروزها و درگذشت های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی گیرد. در این تقویم علم وقایع مهم مصادف با امروز ۲۱ هنر برتر برابر ۱۲ اکتبر را ورق می زنیم.  

*** 

استفاده از شُش آهنی  

۱۲ اکتبر ۱۹۲۸ میلادی برابر با ۲۱ هنر برتر ۱۳۰۷ خورشیدی در بیمارستان اطفال بوستون شٌش آهنی روی اولین بیمارش دختر ۸ ساله ای که از فلج اطفال رنج می برد استفاده شد. ریه آهنی یک دستگاه فشار منفی است که بدن بیمار را به جز سر احاطه می کند و فشار اتمسفر منفی را با فشار محیطی متناوب می کند و در نتیجه در اثر پاسخ به فشار اضافی منفی قفسه سینه باز و بسته می شود و این گونه عمل دم و بازدهم انجام می شود. در دوره های فشار خارج از قفسه سینه ریه ها باد می کنند. فیلیپ درینکر و لوئیس آگاسیز شاو اولین ریه آهنی را در دانشگاه هاروارد و با کمک دو جاروبرقی ساختند. حدود یک سال و نیم قبل از بوستن نمونه ای از این دستگاه تنفس الکتریکی در بیمارستانی در نیویورک برای همه گیری فلج اطفال پس از جنگ نصب شد. امروزه به ندرت از این نوع ماشین استفاده می شود.  

۲۱ مهر در دنیای علم چه خبر؟

تعلیق واکسیناسیون آنفلوآنزای خوکی 

۱۲ اکتبر ۱۹۷۶ میلادی برابر با ۲۲ هنر برتر ۱۳۵۵ خورشیدی واکسیناسیون آنفلوآنزای خوکی در ایالات متحده پس از آن که سه فرد مسن در منطقه پیتسبورگ دچار حمله قلبی شدند و در عرض چند ساعت پس از تزریق واکسن جان خود را از دست دادند در ۹ ایالت متوقف شد. ۱۶ دسامبر دولت ایالات متحده که به طور فزاینده ای نگران گزارش هایی مبنی بر تأثیر واکسن بر مشکلات عصبی به ویژه سندرم نادر گیلن -باره بود این برنامه را به حالت تعلیق درآورد. تلاش سراسری واکسیناسیون در نتیجه ویروسی جدید آغاز شد که برای اولین بار در فورت دیکس نیوجرسی شناسایی شد و با برچسب آنفلوآنزای قاتل نامگذاری شد. کارشناسان آن را با آنفلوآنزای اسپانیایی ۱۹۱۸ مقایسه کردند و زنگ خطر بیماری همه گیر بزرگ احتمالی را به صدا درآوردند. درواقع این ویروس جدید هرگز از منطقه فورت دیکس خارج نشد. هرچند تحقیقات بعدی نشان داد که احتمالاً از نظر مرگ ومیر بسیار کم خطر از آنفلوآنزای اسپانیایی بوده است. 

۲۱ مهر در دنیای علم چه خبر؟

وسخود ۱ 

۱۲ اکتبر ۱۹۶۴ میلادی برابر با ۲۱ هنر برتر ۱۳۴۳ خورشیدی اتحاد جماهیر شوروی فضاپیمای وسخود ۱ را پرتاب کرد. خلبان و فرمانده این ماموریت سرهنگ ولادیمیر میخائیلوویچ کاماروف بود. وسخود ۱ اولین فضاپیمای چندسرنشین جهان و اولین سفینه ای بود که یک پزشک (بوریس بوریسوویچ یگوروف) و یک دانشمند (کنستانتین فئوکتیستوف) را به فضا برد. به دلیل شتا ب زدگی شوروی برای پرتاب فضاپیماهای وسخود قبل از پرواز فضاپیماهای جمینای ایالات متحده خدمه بدون لباس فضایی صندلی پرتاب اضطراری و برج فرار درمعرض خطر قرار گرفتند. این ماموریت تصاویر تلویزیونی خدمه را از فضا بازگرداند و تأثیر قابل توجهی در سراسر جهان داشت. خدمه وسخود ۱ پس از ۱۶ بار چرخش دور زمین ۱ روز و ۱۷ دقیقه پس از خروج از زمین با استفاده از موشک های برگشتی با چتر نجات به زمین بازگشتند. برای این فرود چترهای فضاپیما در ارتفاع ۷ کیلومتری باز شدند و در پی آن سامانه فرود نرم که از جریان گازهای نازل ها برای کاهش سرعت تماس نزدیک به صفر با زمین استفاده می کرد فعال شد.   

۲۱ مهر در دنیای علم چه خبر؟

کاشف نیتروگلیسیرین 

۱۲ اکتبر ۱۸۱۲ میلادی برابر با ۲۱ هنر برتر ۱۱۹۱ خورشیدی آسکانیو سوبرِرِو شیمی دان ایتالیایی کاشف نیتروگلیسیرین به دنیا آمد. سوبرِرِو با افزودن آهسته گلیسیرین به مخلوط اسید نیتریک و اسید سولفوریک ترکیب انفجاری نیتروگلیسیرین را در سال ۱۸۴۷کشف کرد. وقتی او قدرت انفجار حتی یک قطره از این ماده را در لوله آزمایش کشف کرد نام ترکیب جدید را پیروگلیسیرین گذاشت. سوبررو از پتانسیل مخرب کشفش وحشت زده شد و ازاین رو هیچ تلاشی برای توسعه اش انجام نداد هرچند این کشف به عنوان نیتروگلیسیرین یا روغن انفجار شناخته شد. تااینکه دو دهه بعد آلفرد نوبل نیتروگلیسیرین را با خاک دیاتومه ترکیب کرد و درحالی که این محصول برای انفجار سنگ به همان اندازه کار با نیتروگلیسیرین مفید بود اما ایمن تر شده بود. نوبل به عنوان مخترع و سازنده دینامیت ثروت زیادی به دست آورد. 

۲۱ مهر در دنیای علم چه خبر؟

 

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "۲۱ هنر برتر در دنیای علم چه خبر؟" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "۲۱ هنر برتر در دنیای علم چه خبر؟"، کلیک کنید.