ساختن تصویر ذهنی درست از آینده ایران

در یک پژوهش مطرح شد؛

ساختن تصویر ذهنی درست از آینده ایران

تصاویر خلق شده از آینده نشان دهنده امید ها و ترس های افراد است که به طور آگاهانه و ناخودآگاه بر تصمیم ها و رفتار های آن ها تأثیر می گذارد. تصویر مطلوب آینده در هیچ جا امر معین و متعین نیست و هر کشوری باید خود راه آینده اش را بشناسد.

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری هنر برتر آینده روشن و داشتن تصویر ذهنی درست از آن می تواند روحی تازه ای به جان جامعه ایرانی بدمد. این روزها به زعم بسیاری از کارشناسان راه نجات کشور وفاق همدلی و استفاده از رونده ها و مدل های توسعه از جمله مدل آینده پژوهی است. اگر می خواهیم در سطح جهانی و عرصه های مختلف علمی فرهنگی اقتصادی فناوری و…حرفی برای گفتن داشته باشیم مجبور و محکوم هستیم که در این مسیر قرار بگیریم.

علیرضا نصر اصفهانی در پژوهشی با عنوان « منشور هم آفرینی تصویر ایران آینده»دراین باره می نویسد: تصویر ایران آینده بستری است که می تواند محل گفت وگو تعامل نزاع و نیز اقدامِ تمامی بازیگران پیشرفت باشد؛ چرا که ایران آینده بر پایه دو لنگر عینی (وقایع میدانی و اتفاقات واقعی در جامعه و حاکمیت) و لنگر ذهنی (منظر عمومی آینده در ذهنیت ها و ادراکات) استوار می شود.

تصویر مطلوب مبتنی بر افق های مشترک اجتماعی

از نظر این پژوهشگر هر جامعه ای ناگزیر و خواه ناخواه در خصوص آینده می اندیشد و برآن مبنا کنشگری می کند؛ در این میان آن چه مهم است هم ذهنی و فهم مشترک جامعه در خصوص آینده و افق زمانی آن است. به نظر وظیفه حکومت ها در این میان تصریح روایت های ضمنی و ذهنی مردمان در خصوص آینده با ایجاد بسترهای گفتگوهای امیدوار به آینده و آینده نگر و از طریق ارایه پرسش های جهت آفرین است. از این رو زمان آن فرارسیده که در این زمان ویژه بر مهم ترین دستور کار گفتمان جامعه ایران یعنی تصویر «ایران آینده» تصریح گردد. 

چارچوبی برای ساخت تصویر آینده ایران

تصویر آینده یک نوع آگاهی اجتماعی جمعی نسبت به آینده است که در ذهن افراد شکل می گیرد. تصاویر خلق شده از آینده نشان دهنده امید ها و ترس های افراد است که به طور آگاهانه و ناخودآگاه بر تصمیم ها و رفتار های آن ها تأثیر می گذارد. تصویر مطلوب آینده در هیچ جا امر معین و متعین نیست و هر کشوری باید خود راه آینده اش را بشناسد.

در زمینه تصویرپردازی ایران آینده (در سطح ملی) تاکنون تلاش های محدودی ازجمله چشم انداز ۱۴۰۴ (توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام) و آینده نگاری ملی (توسط معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان) انجام شده است.

 با توجه به موعد پایانی چشم انداز ۱۴۰۴ ایران باید برمبنای ارزیابی کلان و فنی چشم انداز قبلی (چه به لحاظ روش شناسی و چه به لحاظ تحقق عملیاتی) روح تازه ای به چشم انداز جدید تزریق شود که فارغ از روش های کلاسیک سنتی و جامع باشد.

ساختن تصویر ذهنی درست از ایران آینده

از این رو چارچوب جدید باید چارچوبی برای ساخت تصویر آینده ایران به کمک نوآوری های سیاستی باشد. مبتنی بر همین رویکرد مرکز پژوهش های مجلس در پژوهشی با عنوان «منشور هم آفرینی ایران آینده (۲): چارچوب ساخت تصویر مبتنی بر تجربیات جهانی و اقتضائات ایران» آورده است که چشم انداز یک مقصد پیش بینی شده و مبتنی بر آمال است که سازوکار های آن محل بحث است.

چارچوبی برای ساخت تصویر آینده ایران

برخی بر این باورند چشم انداز باید دست نیافتنی باشد تا تنش خلاق (شوق به تلاش بیشتر) ایجاد کند و برخی قائل به واقع بینی آن هستند. به هر میزانی که دست نیافتنی باشد مسیر تحقق و برنامه های مشتق شده آن ابتر می ماند و منابع ملی را ضایع می کند. مقصد کشور ها نه تنها برای برای مردم در داخل آن کشور بلکه در بعد جهانی تأثیرگذار است زیرا که در دنیای کنونی؛ چشم انداز یک کشور از نظر اجتماعی فرهنگی سیاسی و نظامی برای سایر کشور های جهان تأثیرگذار است.

چارچوبی برای ساخت تصویر آینده ایران

از نظر پژوهشگران این گزارش یکی از مهم ترین نقدهای وارد به تجربه چشم انداز ۱۴۰۴ نبود تصویرپردازی و روایت سازی مضامین کلیدی آن در قالب های متنوع و متناسب با مخاطبین مختلف است. تصویرسازی از آینده محتمل و مطلوب و نامطلوب می تواند مهم ترین نقطه متمایز چشم انداز جدید نسبت به تجربه قبلی باشد. در این گزارش بر روی ابعاد این ویژگی بیشتر بحث شده است.

چارچوبی برای ساخت تصویر آینده ایران
 
آنچه که پژوهشگران تحقیق پیشنهاد می دهند آن است که چشم انداز جدید ایران باید مبتنی بر تصویرپردازی و فناوری نرم اجتماعی باشد به گونه ای که در روایت پیشرفت خلق شده عواطف تک تک ایرانی های دغدغه مند (همه مردم) جلب شده و ایشان را به موضع وادار سازد (کنش یا واکنش). این پژوهش به بررسی ساخت تصویر آینده برمبنای مورد کاوی های جهانی ادبیات بین رشته ای مرتبط و تجربیات موفق داخلی می پردازد. در پایان با استفاده از روش تحلیل لایه ای علت ها و اتکا به حکمرانی برپایه استعاره استعاره جدید «سیمرغ» برای هم آفرینی ساخت آینده پیشنهاد شده است.

راهکار پیشنهادی مرکز پژوهش های مجلس در این گزارش در ۳ دسته تقنینی نظارتی یا سیاستی شامل نگاشت نهادی و تقسیم کار دستگاه های دولتی در حوزه تصویرسازی و چشم اندازپردازی ایران آینده اجتماعی سازی و روایت سازی قوانین مجلس و توجه به تصویر آینده آن در هنگام قانونگذاری سیاستگذاری قوانین مجلس برمبنای تصویر و ادراک عمومی جامعه احیای نواحی فرهنگی و توجه به زیست بوم های فرهنگی در ساخت تصویر آینده توسعه صنایع فرهنگی مانند خلق کاراکتر عروسک انیمیشن بازی رایانه ای موسیقی و سایر محصولات فرهنگی و توجه به فناوری بومی تصویرساز در ایران مانند اربعین راهیان نورکانون فرهنگی مساجد بسیج شعر مبتنی است.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ساختن تصویر ذهنی درست از آینده ایران" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ساختن تصویر ذهنی درست از آینده ایران"، کلیک کنید.